Vid sjukdom

Att tänka på vid sjukdom.
Förskola: sjukanmäl ditt barn till respektive förskola i Prion (App).
Skola: Sjukanmäl ditt barn i SchoolSoft.

Vid magsjuka, diarré/kräkning: barnet kan komma tillbaka när det ätit normalt och inte kräkts eller haft vattentunn diarré under 48 timmar.

Vid feber: ska man ha varit feberfri 24 timmar, utan febernedsättande medel, innan man kommer tillbaka till förskolan.

Huvudlöss: det är viktigt att man kammar igenom håret med en luskam. Om man har löss ska man behandlas. Finns receptfritt medel på apoteket.

Springmask: smittar lätt, så det är viktigt med god hygien. Rena underkläder varje dag, kortklippta naglar, noggrann handhygien. Behandlas med maskmedel från apoteket.

Impetigo (svinkoppor): ser ut som såriga/vätskande utslag. Det är mycket smittsamt och sprider sig lätt vid direktkontakt. Det kan behövas penicillin. Barnet kan komma tillbaka när alla kopporna är läkta.

Vid förkylning: är det allmäntillståndet som avgör om barnet kan vara på förskolan. Långdragen grön snuva hos barn innehåller bakterier som kan smitta andra barn i gruppen.

Streptokocker: finns i flera olika typer och alla har hög smittsamhet, därför är det viktigt att barnet behandlas med penicillin i minst 48 timmar, innan det kommer tillbaka till förskolan.

Vill också påminna om att vi på förskolan inte ger mediciner i någon form: Alvedon, näsdroppar, penicillin mm. Vi ger bara akutmedicin, ex astma.

Det är också viktigt att tänka på att bara för att man är feberfri så kanske man inte mår så bra. Ditt barn kanske klarar av att vara på förskolan, men andra smittas och kan bli jättedåliga.

Tänk på allas bästa, värna om varandra.